Demystified: Le manu lele sili ona tele i le lalolagi - Quetzalcatlus.

Pe a talanoa e uiga i le manu sili ona telē ua iai i le lalolagi, ua iloa e tagata uma o le tafola lanumoana, ae faapefea le manu lele tele?Vaai faalemafaufau i se meaola e sili atu ona mataʻutia ma mataʻutia o feoaʻi solo i le taufusi pe a ma le 70 miliona tausaga talu ai, o se Pterosauria e toeitiiti atoa le 4 mita le maualuga e taʻua o Quetzalcatlus, o le aiga o Azhdarchidae.O ona apaʻau e mafai ona oʻo i le 12 mita le umi, ma e tolu mita le umi o lona gutu.E afa tone lona mamafa.Ioe, o Quetzalcatlus o le manu lele sili ona telē ua iloa e le lalolagi.

Fa'alia le manu lele aupito tele i le Earth-Quetzalcatlus.

Le igoa ituaiga oQuetzalcatluse sau mai Quetzalcoatl, le Atua Feathered Serpent God i le malo Aztec.

Quetzalcatlus sa mautinoa lava o se olaga malosi tele i lena taimi.O le mea moni, o le talavou Tyrannosaurus Rex e leai se tetee pe a feagai ma Quetzalcatlus.E vave ona latou metabolism ma e manaʻomia le 'ai masani.Ona o lona tino e faʻamalieina, e manaʻomia le tele o polotini mo le malosi.O se tama'i Tyrannosaurus rex e itiiti ifo i le 300 pauna le mamafa e mafai ona ta'ua o se taumafataga.O lenei Pterosauria e iai foʻi apaʻau tetele, lea na talafeagai mo le faʻaseʻe mamao.

1 Na fa'ate'aina le manu lele aupito tele i le lalolagi-Quetzalcatlus

O le uluai fossil Quetzalcatlus na maua i Big Bend National Park i Texas i le 1971 e Douglas A. Lawson.O lenei fa'ata'ita'iga na aofia ai se apa'au fa'apitoa (e aofia ai le vae i luma ma le tamatamai lima fa'alautele), lea e manatu le lautele o apa'au e sili atu i le 10 mita.O Pterosauria o manu muamua ia na tupu aʻe le malosi malosi e lele ai pe a uma iniseti.O Quetzalcatlus e tele lona sternum, lea e pipii ai maso mo le lele, e sili atu le lapopoa nai lo maso o manulele ma peʻa.O lea e leai se masalosalo o latou "aviators" lelei tele.

2 Na fa'ate'aina le manu lele aupito tele i le lalolagi-Quetzalcatlus

O le tapulaa maualuga o le lautele o apaau o Quetzalcatlus o loʻo finau pea, ma ua faʻaalia ai foi felafolafoaiga i luga o le tapulaa maualuga o le fausaga o le felelei o manu.

3 Na fa'ate'aina le manu lele aupito tele i le lalolagi-Quetzalcatlus

E tele manatu eseese e uiga i le olaga o Quetzalcatlus.Ona o le uumi o ona ivi ma ona auvae uumi e leai ni nifo, e ono tuli ai i'a e pei o le heron, o le tino oti e pei o se ofo tula, po o se gogolo seleulu faaonaponei.

4 Na fa'ate'aina le manu lele aupito tele i le lalolagi-Quetzalcatlus

O Quetzalcatlus e manatu e alu ese i lalo o lona lava malosi, ae a oʻo i luga o le ea e mafai ona faʻaalu le tele o le taimi e faʻaseʻe ai.

5 Na fa'ate'aina le manu lele aupito tele i le lalolagi-Quetzalcatlus

Quetzalcatlus sa ola i le vaitaimi tuai o Cretaceous, pe a ma le 70 miliona tausaga talu ai i le 65.5 miliona tausaga talu ai.Na fa'aumatia fa'atasi ma tainasoa i le fa'alavelave Cretaceous-Tertiary.

Upega Tafa'ilagi Aloaia a Kawah Dinosaur:www.kawahdinosaur.com

Taimi meli: Iuni-22-2022